Home
Podružnice
Statut
Organizacija
Stručna.društva
Suradne.ustanove
1.Zagreb
2.Bjelovar
3.Čakovec
4.Daruvar
5.Dubrovnik
6.Gospić
7.Karlovac
8.Knin
9.Koprivnica
10.Krapina
11.Kutina
12.Lipik
13.Metković
14.Našice
15.NovaGradiška
16.Novska
17.Ogulin
18.Osijek
19.Pakrac
20.Požega
21.Pula
22.Rijeka
23.Sisak
24.Slavonski.Brod
25.Split
26.Šibenik
27.Varaždin
28.Vinkovci
29.Virovitica
30.Vukovar
31.Zadar

 

 

HRVATSKI LIJEČNIČKI ZBOR
PODRUŽNICA
NOVA GRADIŠKA

Strossmayerova 17, Nova Gradiška, Croatia
Tel: 035/365-013   Fax. 035/364-361
Žiro – račun: 34310-679-224


 


 


PODACI ZA UPRAVNI ODBOR PODRUŽNICE
 • Dr. Dragan Smoljanac, predsjednik, rođen 28.01.1958. godine u Novoj Gradiški, neurolog Opće bolnice Nova Gradiška - Član Glavnog odbora HLZ-a
 • Dr. Marijana Panijan-Romić, rođena 23.10.1959. godine u Novoj gradiški, spec. obiteljske medicine u domu zdravlja Nova Gradiška -Tajnica
 • Dr. Vladimir Čanak, rođen 28.04.1935. godine u Novoj Gradiški, spec.ortodont u Domu zdravlja Nova Gradiška - Rizničar
 • Dr. Igor Ferenčina, rođen 30.04.1954. godine u Novoj Gradiški, spec. psihijatar i ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška - Dopredsjednik
 • Dr. Petar Žagar, rođen 29.07.1943. godine u Novoj Gradiški, stomatolog i ravnatelj Doma zdravlja Nova Gradiška  - Dopredsjednik
 • Dr. Dražen Oršulić, rođen 10.10.1960 godine u Novoj Gradiški, polmolog Opće bolnice Nova Gradiška - Zamjenik tajnice
 • NADZORNI ODBOR PODRUŽNICE
  Dr. Marijan Glavaš, rođen 11.09.1944. godine u Novoj Gradiški, pedijatar Opće bolnice Nova Gradiška
  Dipl.ing.farm. Marija Fićković, rođena 12.09.1960. godine u Novoj Kapeli, šefica Apoteke doma zdravlja u Novoj Gradiški
   
  SUD ČASTI PODRUŽNICE
  Prim.dr. Remzo Suhonjić, rođen 20.04.1936. godine u Bosanskoj gradiški, ginekolog Opće bolnice Nova Gradiška
  Dr. Zlata Šarić, rođena 17.12.1950. godine u Novoj Gradiški, spec. obiteljske medicine u Domu zdravlja Nova Gradiška
  Dr. Mandica Prgić, rođena 02.07.1949. godine u Novoj Gradiški, pedijatar Opće bolnice Nova Grdiška
   
  IZ POVIJESTI 
   Novo Gradiška Podružnica Hrvatskoga liječničkog zbora osnovana je 08.10.1956. godine i od tada neprestano egzistira i djeluje do danas, odnosno punih 43 godine. 1996. godine proslavili smo 40-tu  godišnjicu postojanja uz napomenu da je ta godina bila u znaku još dva velika jubileja novogradiškog zdravstva: 150 godina postojanja bolnice u Novoj Gradiški i 100 godina kirurgije u Novoj Gradiški. U čast navedenih jubileja imali smo nekoliko manifestacija tijekom te godine sa završnom velikom svečanom akademijom u XI mjesecu na kojoj je bio nazočan i tadašnji predsjednik HLZ-a prof. dr. Ante Dražančić uz brojne druge visoke goste. Naravno, u svim tim događanjima velik obol dala je i naša Podružnica HLZ-a, kako u organizaciji navedenih svečanosti tako i sudjelovanjem u stručnim i drugim pogledima u njima.
   Zbog raznih okolnosti (u prvom redu zbog nedostatka adekvatnog prostora za rad i ratnih događanja 1991-92.) dosta dokumentacije o našoj podružnici je zagubljeno, a zahvaljujući jednom od dugogodišnjih predsjednika naše podružnice dr. Mladenu Šikiću dobar dio dokumentacije uz brojne fotografije (svrstanih u albume) sačuvan je i pohranjen u Gradskom muzeju. Dr. Šikić je bio predsjednik Podružnice 1960. – 1963. godine i 1973.-1980. godine kada je umirovljen i preselio se u Zagreb. Još jednom napominjem da je mnogo toga zapisano i sačuvano zahvaljujući upravo njemu pa mu se i ovim putem zahvaljujem u ime sadašnjih članova Podružnice.
  Nemam ovdje namjeru nabrajati sva imena dosadašnjih predsjednika niti drugih članova, ali ipak bih spomenuo još prvog predsjednika naše Podružnice dr. Jakova Dedojevića koji je sa grupom tadašnjih liječnika najviše pridonio pri osnivanju naše Podružnice 1956. godine. Zanimljivo je napomenuti da je te 1956. godine bilo svega 23 liječnika na našem području, a desetak godina prije samo 5 liječnika (što doznajem iz «Pozdravnog govora na osnivačkoj skupštini Podružnice»). Zanimljivo je da su u tim prvim godinama članovi Zbora bili i veterinari što je bila želja za suradnjom na zdravstvenom zbrinjavanju i ljudi i životinja zbog brojnih zaraznih bolesti, odnosno higijensko-epidemiološko-socijalnih razloga. 
  Sada nas ima oko 120 uz napomenu da se broj članova stalno mijenja zbog dolaska novih kolega i odlaska pojedinih članova u druge Podružnice.

  Iz dostupne mi dokumentacije vidljivo je da se rad naše Podružnice kroz navedeno vrijeme odvijao neprekidno s manje ili više uspjeha, s dosta stručnog  rada, druženja liječnika naše Podružnice s nama susjednim Podružnicama, ali vidljivi su i brojni problemi, kako medicinsko-stručne naravi tako i zbog raznih drugih okolnosti, pa tako i zbog političkih događanja kroz navedeno vrijeme što se i te kako odrazilo i u našoj Podružnici, odnosno na leđima dobrog dijela naših članova.
   U navedenom razdoblju proslavljeni su i obilježeni mnogi značajni događaji: 1974.godine je bila u znaku 100 – te godišnjice postojanja HLZ-a pa su tom prigodom održani i brojni sastanci i svečanosti u našoj Podružnici, a 26. veljače naši delegati su bili nazočni i na centralnoj proslavi u Zagrebu.

  1976. godina bila je u znaku obilježavanja 20-godina naše Podružnice HLZ-a i 100-te godišnjice izlaženja Liječničkog vjesnika.
  1977. godina je posvećena velikim jubilejima prof. dr. Andrije Štampara čije je ime nosio naš tadašnji Medicinski centar (90 godina od rođenja, 20 godina od smrti, 30 godina od prvog predsjedanja Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji).

  Posebno smo ponosni na razdoblje domovinskog rata 1991 – 1992. godine kada su naš grad i okolica bili zahvaćeni najstrašnijim razaranjima, pa tako i naše bolnice, ambulante i druge zdravstvene ustanove, a naši članovi su bili direktno uključeni u obranu grada i domovine.Naši liječnici su bili na prvim linijama bojišnice u sklopu Saniteta HV, a bolnica je radila u najtežim uvjetima, obavljali smo i vrlo složene operacijske i druge zahvate pod stalnim granatiranjem neprijateljske artiljerije, a nismo imali skloništa, odnosno podruma, a često i sa nedostatnim sanitetskim materijalom. Zbog  svega navedenog dobar dio naših članova odlikovan je spomenicom domovinskog rata, a veliki dio članova primilo je Zahvalnicu HLZ-a za doprinos u domovinskom ratu 1991 –92. godine. Uz navedena priznanja 1998. godine HLZ Podružnica Nova Gradiška odlikovan je i visokom odlikovanjem grada Nove Gradiške – grbom grada – također za doprinos u domovinskom ratu.

  Sa zadovoljstvom mogu istaknuti da je rad naše Podružnice sada na visokoj razini, prvenstveno stručnoj sa suvremenim i aktualnim predavanjima uz dosta stručnog rada, ali i društveni i kulturni život Podružnice je primjeren. U tom smislu imamo redovne mjesečne stručne sastanke, posjećujemo susjedne Podružnice, ali organiziramo i druženja liječnika s članovima naših obitelji prigodom Božića i drugim prigodama, a posebno smo ponosni na Tradicionalni bal medicinara naše Podružnice.
   U XII mjesecu prošle godine posjetili su nas i predsjednik HLZ-a prof. mdr. Dubravko Orlić i dopredsjednik prof. dr. Ivo Bakran i bilo je ugodno čuti pohvale na račun dobrog rada Podružnice.
  Prisutni smo u javnom životu našeg grada, a naš rad je dosta popraćen u lokalnim medijima. Interes pučanstva za naš rad je velik.

  I na kraju ne mogu završiti ovaj kratki prikaz rada naše Podružnice, a da ne spomenem i neke probleme, prvenstveno nedostatak adekvatnog prostora za rad. Mogli bismo raditi bolje, više i stručnije jer za to imamo volje, znanja i ljudi, ali treba nam za to bolja i suvremenija oprema te adekvatni prostor. To su nam za sada najveće želje i potrebe koje ćemo u budućnosti, nadam se i ostvariti.

         Predsjednik HLZ-a Podružnice
               Nova Gradiška:
            Dr. Dragan Smoljanac